Youh in Action project

Proyecto financiado por el programa Juventud en Acción

martes, 25 de marzo de 2014

YOUTH IN ACTION EMPRENEDORIA SOCIAL: VISITA A BARCELONA




Enmig d’un moment de gran desacreditació de la UE, degut a les polítiques d’austeritat hem descobert que no tot és negre a les institucions europees. Mentre a casa nostra veiem com l’atur juvenil s’enfila per sobre del 50% i ens sembla que l’única sortida possible d’aquesta crisi sigui enarborar la paraula “emprenedor”, la UE ja porta anys amb un programa anomenat Youth in Action.

Aquest programa té per objectiu incentivar el coneixement entre joves europeus. Per assolir-ho es realitza un intercanvi entre joves de dos estats membres per fer jornades de formació en les dues ciutats d’acollida. D’aquesta forma també s’ofereix la oportunitat de conèixer una altra cultura i alhora s’aprofundeix en el sentiment d’europeisme.

En el cas que ens pertoca, el projecte centrava la seva actuació en el coneixement de l’emprenedoria social  mitjançant continguts teòrics i visites a empreses socials ja existents.

I així es com ens vam endinsar a l’aventura sis joves florentins i sis catalans. La primera jornada va tenir lloc a Barcelona, organitzada per la cooperativa Tandem Social (www.tandemsocial.com), organització responsable del projecte i que va ser l’amfitriona. Així doncs, entre Gaudís, pa amb tomàquet i classes bàsiques de cultura catalana vam intercalar les definicions d’una empresa social o la metodologia CANVAS per elaborar un pla de negoci. Per aquells profans en la matèria, podríem dir que una empresa social és tot aquell projecte que pretén aconseguir un impacte social positiu i alhora ser auto sostenible.

Per a poder entendre més bé el concepte d’empresa social vam tenir la oportunitat de visitar-ne unes quantes. El primer dia vam anar a “Formació i Treball” (www.formacioitreball.org), una de les empreses socials catalanes més gran, amb més de 140 persones treballant-hi. El seu objectiu es formar a persones en risc d’exclusió social per ajudar-les a reincorporar-se al món laboral. Més tard, a l’hora de sopar ens van acollir al restaurant “Dones de Foc” (www.bcnrestaurantes.com/barcelona.asp?restaurante=dones-de-foc) que parteix del mateix objectiu però està destinada exclusivament a dones i al món de la restauració. No només pretén donar-los una sortida laboral sinó que alhora volen lluitar per la paritat de sexes en el món de la cuina. Ja que elles també volen que se’ls hi digui xefs i no només cuineres.

El següent dia vam desplaçar-nos cap a Terrassa i vam fer parada a l’empresa “Teixidors” (www.teixidors.com)‎ que mitjançant telers antics crea productes d’alta qualitat i dóna feina amb persones amb problemes de salut mental. Ens van ensenyar que aquest estil d’empresaris defugen de l’etiqueta “solidaris” i busquen ser reconeguts per qualitat dels seus productes, com la resta d’empreses. Després vam anar a dinar a “La Trobada” (www.latrobada.drupalgardens.com), una iniciativa creada entre totes les entitats de la ciutat i que ja ha rebut elogis del NY Times o la BBC. Es tracta d’un restaurant amb dos tipus de clients: els convencionals i els del temps. Els primers paguen pel seu menú amb diners i els segons amb temps. El pagament del temps es basa en anar a treballar a La Trobada uns dies a la setmana de forma voluntària a canvi d’un àpat equilibrat durant tota la setmana. Això els permet, no només millorar la seva dieta, sinó socialitzar-se i trencar els espirals depressius que provoca la nova pobresa.

Per tant, després d’aquesta experiència, puc afirmar que el canvi social, no només és necessari, sinó que és possible. Cal deixar d’enfocar els problemes i començar a trobar solucions. I l’empresa social és una de les millors que tenim a les nostres mans, perquè dignifica a les persones a través del treball. Ara bé, perquè aquest estil d’empreses puguin sobreviure i expandir-se, cal un canvi en la mentalitat del consumidor. Necessitem avançar cap a un consum racional, que inclogui els valors socials i mediambientals al càlcul preu-qualitat. I per aconseguir-ho ens cal voluntat per conèixer que hi ha rere cada marca, compromís per fer valer els nostres ideals i coherència alhora de comprar. El canvi és a les nostres mans i el moment actual és idoni. Si més no, aquesta és la il·lusió que va dur a dotze joves a embarcar-se en aquesta aventura, que no ha fet més que començar. Perquè si creiem sols és només un somni, però si ho fem conjuntament és el principi d’una realitat.

Gerard Pijoan Homs

No hay comentarios:

Publicar un comentario